De Leguaan

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Leguaan

Hoe ziet het dier er uit?

Een leguaan is een hagedissoort die vaak groen van kleur is. Ook kunnen ze bruin of een beetje grijsachtig zijn van kleur. Ze hebben een sterk zijwaarts afgeplatte lijf met een huid van schubben, een grote wam, een soort zak, onder hun nek en een kam van stekels op hun rug die langer en dikker wordt elke keer wanneer hij vervelt.

Leguanen hebben lange en krachtige poten waarmee ze goed kunnen rennen. Ook worden de poten gebruikt om te graven.

Een leguaan kan op zijn achterpoten staan om groter te lijken.

Klimmen kunnen ze als de beste en ze leven  in bomen. Vooral de bomen die dicht bij de oevers staan. Als ze gevaar aanvoelen en snel weg moeten kunnen ze uit de bomen springen in het water.

Leguanen kunnen goed licht en donker opvangen door een speciaal zintuig die tussen hun ogen zit. Een soort derde oog onder de schubben.

Ze hebben geen oren, maar wel trommelvliezen die geluidstrillingen opnemen.

Waar en hoe leeft het dier?

Een leguaan is in het wild overdag heel actief, en houden veel van zonlicht. Ze zitten ook graag in de zon, dit doen ze omdat ze koudbloedig zijn en hun lichaamstemperatuur op orde moeten brengen met de warmte van de zon. Vaak hebben ze ook een holletje waar ze altijd in kunnen kruipen als het te warm wordt.  ‘S Nachts slapen vaak hoog in de bomen. Leguanen leven vooral in de bomen en worden zelden gespot op de grond.

Leguanen leven in de tropen, voornamelijk in vochtige gebieden. Ze zijn te vinden in Midden- en Zuid-Amerika, en op Caribische eilanden zoals Bonaire en Curaçao.

Hoe beschermt het dier zich?

Een leguaan kan zich niet goed verdedigen. Het enige wat hij kan gebruiken is zijn staart waarmee hij kan slaan met een soort zweepslag hij zich bedreigd voelt. Als een leguaan gepakt is door een roofdier kan hij zijn staart loslaten. Als dat gebeurt blijft de staart slaan om de roofdier af te leiden terwijl de leguaan wegrent. De staart is na ongeveer 2 maanden weer helemaal terug gegroeid.

Leguanen zijn niet dodelijk voor mensen. Wel kan de beet van een leguaan kan lijden tot een tetanus infectie. Het is dus aan te raden om een tetanusspuit te gaan halen mocht je ooit gebeten worden door een leguaan.

De leguaan maakt een geluid dat vergelijkbaar is met niezen of hoesten.

Enkele bijzonder eigenschappen

Leguanen leggen meestal hun eieren in het droge seizoen, zodat de eieren in het natte seizoen uitkomen. Tijdens de paringstijd krijgen de mannelijke leguanen een oranje kleur. Als er eieren gelegd worden graaft het vrouwtje een tunnel van ongeveer een meter lang. Ze legt de eieren achter in de tunnel en graaft het dan in. Daarna wordt er niet meer voor de eieren gezorgd. Een leguaan legt ongeveer 40 eieren. Wanneer de jongen uit het ei komen kunnen ze meteen voor zichzelf zorgen.

Een leguaan wordt groter dan de meeste hagedissen. Ze kunnen wel 1 meter lang worden, inclusief staart.

De staart van een leguaan wordt gebruikt als evenwichtsorgaan. Ook gebruiken ze hun staart om door het water te zwemmen. Ze  kunnen ook slaan met hun staart als ze zich bedreigd of geïrriteerd voelen.

De staart van een leguaan is zo sterk dat het een menselijk bot kan breken.

De groene leguaan is een van de meest gehouden hagedissoorten als huisdieren.

De Antilliaanse leguaan staat op de Rode Lijst van de IUCN als ernstig bedreigd. Andere leguaan soorten zijn niet bedreigd.

Leguanen zijn folivoren, ze eten vooral bladeren. Ze eten ook het fruit en de insecten die ze hoog in de bomen tegenkomen. Ook eten ze wel eens een bloem die ze in het gras of in de bossen vinden.