
De Krokodil
De Krokodil
Hoe ziet het dier er uit?
Krokodillen zijn reptielen, en hebben net als andere reptielen een geschubde huid. In de huid van een krokodil zitten kleine, harde beenplaatjes die osteodermen genoemd worden. De schubben van krokodillen zijn onregelmatig afgerond en zijn vierkant van vorm. De schubben van alligators zijn meer symmetrisch en gladder.
Net als andere reptielen heeft een krokodil vier poten aan de zijkant van zijn lichaam. Ze kunnen hun poten gedeeltelijk onder zich brengen als ze snel moeten lopen. Een krokodil kruipt en kan, door zijn hele lichaam en een deel van zijn staart van de grond te tillen achteruit lopen.
Krokodillen kunnen 17 kilometer per uur rennen.
Een krokodil kan, afhankelijk van zijn grootte, in bomen of hekken klimmen. Maar niet ver. Ze kunnen maar ongeveer 2 meter hoog komen. Jongere krokodillen kunnen mogelijk zelfs 9 meter hoog komen. Als ze genoeg energie hebben kunnen ze theoretisch gezien een trap beklimmen.
Krokodillen kunnen niet springen op het land. Maar ze kunnen wel uit het water recht omhoog springen door hun staart te gebruiken om zichzelf vooruit te stuwen. Ze kunnen wel zo’n anderhalve meter hoog komen.
Krokodillen kunnen iets heel bijzonders. Ze kunnen slapen met één oog open. Dit kunnen ze zodat ze altijd alert kunnen zijn op zijn omgeving, zelfs tijdens het slapen. Door hun horizontale streepvormig pupil hebben krokodillen een breed zicht van 360 graden over hun omgeving zonder hun hoofd te draaien. Maar ze hebben wel 6 tot 7 keer minder het zicht als dat van een mens.
Ook net als bij andere reptielen groeien de schubben van een krokodil niet mee. Daarom moeten ze vervellen. Een krokodil werpt dan de schubben een voor een eraf.
Een mannelijke krokodil wordt een stier genoemd, en een vrouwelijke een koe. De jongen noemen we ‘juveniele krokodillen’, of ook gewoon jonge krokodillen
De jongen van alligators worden ook wel eens ‘hatchlings’ genoemd.

Hoe en waar leeft het dier?
Krokodillen leven vooral in het water of rond het water. Ze liggen tijdens het slapen in het zand naast het water, vaak in zelf gegraven holen. De rest van de dag liggen ze in het water en zelfs onder het water. Ook klimmen sommige krokodillen in bomen, maar hoe ouder ze worden, des te minder hoog ze komen.
Overdag rusten krokodillen vaak uit in zelf gegraven holen aan de rand van het water. Ze slapen dan wel minstens 17 uur per dag. ‘S nachts worden krokodillen actief. Ze gaan dan jagen. Ook dan zijn krokodillen niet de meest actieve dieren. Want ook tijdens het jagen staan ze voor een grote tijd stil in het water, wachtend tot er een prooi naar hem komt. Krokodillen kunnen meer dan 1 uur lang onder water liggen.
De krokodil komt voor in landen rond de evenaar in Afrika, Midden-Amerika, Zuid-Azië en Noord-Australië. Ze leven vooral in zoetwater rivieren, meren en moerassen. Ook heb je kans dat je een krokodil kan tegenkomen in zee en aan de kust.
Ze leven aan de oostkust van India, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar, Maleisië, Brunei, Indonesië, de Filippijnen, Oost-Timor, Palau, de Salomon eilanden, Singapore, Papoea-Nieuw-Guinea, Vanuatu en de noordkust van Australië.

Jonge krokodillen
De eieren van de krokodil worden in een zelf gegraven gat gelegd, er worden ongeveer 35 tot 60 eieren per keer gelegd. De krokodil broedt haar eieren niet uit. Ze zijn koudbloedig en stralen daarom weinig warmte af. Het zand waar de eieren liggen zorgt ervoor dat de eieren warm blijven. Na 75 tot 90 dagen komen de eieren uit.
Om hun eieren te beschermen begraven krokodillen hun eieren in nesten langs de rivier of op het zand. Wanneer de eieren uitkomen graaft de moeder ze uit en stop ze de baby in haar bek om ze naar het water te dragen.
Vergeleken met andere reptielen, waar hun jongen na de geboorte meteen voor zichzelf moeten zorgen, zijn krokodillen verassend goede moeders. Na de geboorte blijven de jongen enkele weken tot maanden bij de moeder voor bescherming tegen roofdieren. Wanneer ze ouder zijn verspreiden ze zich meer van elkaar, maar kunnen wel langer dan een jaar in de buurt van hun nest blijven.


Wat eet het dier?
Krokodillen zijn carnivoren, en eten veel vlees en vis. Ze kunnen wel half hun lichaamsgewicht in vlees in één keer opeten. Ze eten vooral grote vissen en andere dieren zoals antilopen en zebra’s, maar ook jonge nijlpaarden en grotere katachtige zoals leeuwen.
Omdat ze koudbloedig zijn hoeven krokodillen niet veel te eten. Een maaltijd eens in de 3 dagen is genoeg voor ze. Krokodillen kunnen wel 3 maanden zonder voedsel.
Krokodillen jagen meestal alleen. Ze sluipen onopvallend naar hun prooi. Als ze toeslaan grijpen ze hun prooi bij de nek om ze vervolgens in het water te trekken om ze te verdrinken.
Ook al jagen ze alleen, krokodillen accepteren elkaars aanwezigheid omdat ze in een groep meer efficiënter kunnen jagen.
Hoe beschermt het dier zich?
Krokodillen jagen bijna op elk dier dat op hun pad komt, inclusief mensen. Als een krokodil een mens als prooi ziet, kan hij aanvallen en de mens proberen in het water te trekken. Krokodil aanvallen komen vaak voor op plaatsen waar grote krokodillen leven en waar grote mensen populaties leven. Er wordt geschat dat er jaarlijks 1000 mensen gedood worden door krokodillen.
Een krokodil heeft buiten de mens geen natuurlijke vijanden.
Jonge krokodillen maken een piepende en grommende geluid. En volwassen krokodillen doen meer grommen en maken sissende geluiden.
Een jonge krokodil kan een speciaal geluid maken waarmee ze hun moeder kunnen roepen. Als de moeder dit geluid hoort rent ze meteen naar de jonge krokodil. Ook heeft de moeder een bepaalde roep waarmee ze op hun beurt de jongen naar haar toe kan laten komen.
Bijzondere eigenschappen van het dier
Verschillende krokodillen hebben verschillende leeftijdsgrenzen. Grotere krokodillen kunnen ongeveer 40 tot 60 jaar worden, en kleinere soorten zoals een kaaiman maar 30 tot 40. De Zee krokodil kan wel 70 jaar worden.
Krokodillen leven al sinds de Jura tijdperk, en leefden al in de tijd van de dinosauriërs. Ze zijn sinds die tijd niks veranderd, wat betekend dat krokodillen in de tijd van 200 tot 145 miljoen jaar lang niet geëvolueerd zijn.
En nee. De krokodil is in feiten geen afstammeling van een dinosauriër, het waren neven met gemeenschappelijke voorouders. Ze stammen af van de groep genaamd: archosauriërs, bijna 250 miljoen jaar geleden.
Fun fact: Ook vogels stammen af van de archosauriërs.
Sinds de Jura-tijdperk is er nog geen een krokodilsoort uitgestorven. Helaas zijn nu meer dan 21% van alle reptielen met uitsterven bedreigd. Ook de krokodil valt hieronder. Ongeveer 50% van alle krokodillensoorten worden nu met uitsterven bedreigd door menselijke invloeden.