De amfibie
De Amfibie
Hoe ziet het dier er uit?
Amfibieën zijn net als reptielen gewervelde, koudbloedige dieren. Het grootste verschil met een reptiel is de huid. Amfibieën hebben een gladde, glibberige en naakte huid. Ze hebben een skelet met een wervelkolom en een rij aan botten die van hun nek tot hun staart gaat.
Een van de kenmerken van een amfibie is dat ze zowel op het land als in het water kunnen leven. Amfibieën hebben vaak een huid die goed zuurstof door kan laten gaan, zodat ze door de longen en ook via de huid kunnen ademen.
Waar komt het dier vandaan?
De amfibie stamt af van de visachtige uit het Laat-Devoon tijdperk, ook wel het vissentijdperk genoemd. 350 miljoen jaar geleden evalueerde de vinnen van veel vissen tot poten. Zo konden ze uit het water komen en op het land lopen. Onder de amfibieën vallen dieren die zowel in het water als op het land kunnen leven. De bekendste groepen zijn:
Kikkers en padden: Dit zijn de meest bekende amfibieën. Kikkers hebben meestal een gladde huid en lange poten om te springen, terwijl padden een wat drogere, bobbelige huid hebben.
Salamanders en watersalamanders: Deze dieren zien eruit als kleine hagedissen met een lange staart, maar ze zijn amfibieën. Ze leven vaak in vochtige gebieden en sommige soorten brengen hun hele leven in het water door.
Wormsalamanders: Dit zijn de minst bekende amfibieën. Ze lijken op grote, gladde wormen en leven meestal onder de grond of in het water. Ze hebben geen poten, maar ze horen toch bij de amfibieën.
Deze dieren beginnen hun leven meestal in het water als larven en ontwikkelen zich later tot dieren die ook op het land kunnen leven.
De voortplanting
Amfibieën leggen hun eitjes in het water en worden later pas bevrucht door het mannetje. De eieren drijven in clusters op het water kleven vast aan verschillende plantjes in het water.
Wanneer de larven uitkomen leven ze alleen in het water, en komen er pas later uit wanneer ze langzaam pootjes hebben gegroeid. Denk bijvoorbeeld aan kikkervisjes, die na hun geboorte langzaam groeien tot kikkers.
Wat eet het dier?
Amfibieën eten meestal kleine diertjes.
Kikkers en padden: Ze eten graag insecten, zoals vliegen en muggen. Soms eten ze ook kleine wormpjes of slakjes.
Salamanders: Die eten ook insecten, maar soms vangen ze ook kleine vissen of andere kleine waterdiertjes.
Amfibieën zijn dus vooral dol op kleine beestjes die ze makkelijk kunnen vangen en opeten.