De Libel

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Libel

Hoe ziet het insect er uit?

Een libel kun je herkennen aan hun lange slanke lijf en mooie stevige vleugels. Deze vleugels zijn sterk geaderd, wanneer je een libel goed bekijkt kun je deze aderen zien in de vleugels.

Libellen zijn er in veel verschillende kleuren, van geel tot bruin en zelfs blauw, paars of heldergroen.

De libel kan erg goed vliegen, maar doordat zijn de zes pootjes erg lang en behaard zijn kan het insect niet zo goed lopen. Deze pootjes gebruikt de libel vooral om prooien mee te vangen en zich vasthouden aan stengels van planten.

Van eitje tot libel

Doormiddel van paring tussen een mannetjes- en een vrouwtjes libel worden de eitjes die het vrouwtje bij zich draagt bevrucht. Na de paring legt het vrouwtje de eitjes in het water en gaat dan weer weg. Ze zal haar kinderen niet zien. Wanneer het eitje uitkomt dan verschijnt er een larve die zijn hele larvenstadium onder water door zal brengen. De larve zal 7 tot 14 maal vervellen en bij iedere vervelling gaat de larve steeds meer op een volwassen libel lijken. Na de laatste vervelling komen de vleugels uit en kan de libel wegvliegen. De libel is nu geslachtsrijp en zal de rest van het leven op land doorbrengen.

De larve leeft meerdere jaren onder water, maar zodra de libel is geboren zal het nog maar een week tot enkele maanden kunnen leven.

Hoe beschermd het insect zichzelf?

Libellen hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Het beste verdediging mechanisme is hun snelheid. Zodra er gevaar dreigt vliegen ze pijlsnel weg. Vogels, kikkers en insectenetende zoogdieren zijn de voornaamste natuurlijke vijanden van de libel.
De larve leeft onder water en zal zichzelf proberen te beschermen door zo min mogelijk te bewegen, zo valt hij minder op.
Libellen hebben wel erg sterke kaken waarmee ze insecten kunnen fijnkauwen. Deze kaken zijn niet sterk genoeg om door de menselijke huid te bijten, ze zullen een mens dus niet aanvallen.

Wat eet het insect?

Een libel is de hele dag in beweging en dat kost veel energie, hij zal dus veel moeten eten. Ze eten vooral kleine insecten als muggen, vliegjes en motjes. De libellenlarven eten onder water beestjes die kleiner zijn dan zij zelf zijn.

Libellen leveren dus een grote bijdrage aan het ecosysteem door kleine insecten te eten. Zo helpen ze mee om over populatie tegen te gaan. Helaas zijn er steeds minder libellen vanwege het verdwijnen van de zogenaamde wetlands. Dit zijn gebieden met veel water, modder, sloten of moerassen.