De fazant

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De fazant

Hoe ziet het dier er uit?

Een fazant heeft een kleed van veren. Op zijn kop zitten rode lellen, en ze hebben groen getipte 'oren'. De ogen zijn goud gekleurd.
De haan heeft een mooie, lange goudbruine staart met zwarte strepen.

Het mannetje is veel opvallender dan het vrouwtje. Een volwassen haan heeft een kastanjekleurig verenkleed met goudbruine, zwarte en lichtblauwe markeringen. Ook heeft de haan een lange goudbruine staart met zwarte strepen. De onderrug van de haan varieert van kastanje, tot lichtblauwe en paarse kleuren, met een buik van goud en kastanje bruine kleuren met donkere kleuren. Zijn dekveren hebben een donkerbruine kleur.
Vrouwtjes zijn minder opvallend. De hen heeft een simpele bruine verenkleed dat camouflage bied. Het vrouwtje is geelbruin, en heeft een zwarte schutkleur en een veel kortere staart vergeleken met het mannetje.

De haan heeft een lengte van 80 cm, inclusief zijn lange, uit achttien pennen bestaande staart, die wel 45 cm is.
De hen is ongeveer 60 cm, en een stuk korter dan het mannetje. Ze heeft een staart van ongeveer 25 cm.
De fazant heeft korte ronde vleugels van ongeveer 25 cm.

De haan weegt ongeveer 1400 gram, en het vrouwtje 1200 gram.

Waar leeft het dier?

De fazant komt van nature voor in Europa. Maar zijn ook te vinden in Noord-Amerika, Azië en Nieuw-Zeeland.

Fazanten komen voor in laaglandbossen, waar hij goed kan jagen op insecten, hagedissen en muizen.
De fazanten die voorkomen in Nederland zijn een mix van verschillende ondersoorten die voorkomen in het Aziatische broedgebied.

Is het een bedreigd diersoort?

De fazant is geen bedreigde diersoort, maar is wel in Nederland een beschermde vogelsoort. Net als alle andere vogels die in Nederland in het wild voorkomen, zijn fazanten beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.

Wel is het belangrijk dat de jacht op fazanten blijft bestaan. Fazanten kunnen anders veel schade doen aan de gewassen en landbouw.

Hoe leven de dieren?

Fazanten leven in groepen. In de winter leven ze in groepen van drie of meerdere hennen. Een groep fazanten wordt een klucht, of kluft genoemd.

Rond het eind van de lente tot begin zomer rond maart tot en met juni leggen de hennen eieren. Dat kunnen wel 10 tot 14 eieren zijn. Het broeden duurt ongeveer 22 tot 27 dagen.
Als de eieren uitkomen zorgt de hen voor haar kuikens. Na 2 a 3 maanden worden de kuikens zelfstandig.

Wat eten de dieren?

De fazant is een omnivoor en eet planten en vlees. Ze eten kleine diertjes zoals hagedissen en muizen, maar ook veel insecten. Ook eten ze veel zaden die ze vinden. Die pikken ze vooral van de akkers en kunnen daardoor veel schade doen aan de landbouw. Ook eten ze veel vruchten, bessen en gras.

Bijzondere eigenschappen

Fazanten kunnen zowel goed rennen als vliegen. Ze hebben een voorkeur op rennen en een fitte fazant kan wel 24 tot 34 km per uur rennen. Hoewel ze liever rennen kunnen ze toch veel sneller vliegen, met wel een snelheid tussen de 60 en 77 kilometer per uur.