
De beer
De beer
Hoe ziet het dier eruit?
Beren komen in verschillende kleuren. Ze zijn voornamelijk bruin, maar kunnen ook zwart, grijs, kaneelbruin en wit zijn.
De beer heeft een ronde kop met kleine ronde oren en een ronde snuit met een grote neus. Boven hun snuit hebben ze 2 kleine bruinkleurige kraaloogjes.
Een beer heeft een groot lichaam en kan wel drie meter zijn als hij staat. Ook op vier voeten kan een beer groot zijn met een lengte van 1,2 meter. Ze hebben vier poten met klauwen met vijf vingers en scherpe nagels die altijd uitsteken. Aan de achterkant hebben ze een klein rond staartje.

Wat voor geluid maakt het dier?
Beren maken vooral grom en brul geluiden, ze doen dit voornamelijk om te communiceren met andere beren of met waargenomen bedreigingen. Ze maken verschillende gromgeluiden om verschillende emoties te tonen.
Waar leeft het dier?
Verschillende soorten beren leven op verschillende delen van de wereld. Ze leven in de Scandinavische landen, de Balkanschiereiland, geheel Noord-Amerika. Ze leven ook in bepaalde delen van Europa en Azië.
Beren leven in bergachtige gebieden en uitgestrekte bossen. IJsberen leven op de toendra.
Heeft het dier bijzondere eigenschappen?
Beren zijn een van de grootste landroofdieren ter wereld. Ze kunnen wel tot 60 kilometer per uur rennen. Ook kunnen ze met gemak in een boom klimmen en kunnen ze goed zwemmen.
Een mannelijke beer wordt gewoon een beer genoemd en een vrouwtje een berin. De jongen noemen we welpen.

Wat eet het dier?
Alle beren (behalve ijsberen) zijn omnivoren en eten zowel vlees als planten. Qua plantaardig voedsel eten ze vruchten, zeewier, zaden, noten, bessen, wortels en knollen. Ook lusten ze veel zoete voedselbronnen en houden veel van honing. Qua vlees lusten ze vooral insecten, vissen, kleine zoogdieren en grotere dieren als die al dood zijn.
De ijsbeer kan geen plantaardig voedsel vinden op de noordpool en is daarom de enige beer die volledig carnivoor is.

Hoe leven de dieren?
Beren zijn solitaire dieren en leven vaak alleen. Ze markeren hun gebied door verschillende geuren achter te laten en met geluiden om andere beren te laten weten dat hij aanwezig is. Mannetjes hebben een groot territorium waar meerdere vrouwtjes kunnen leven.
Is het een bedreigd diersoort?
Helaas zijn ook beren nog altijd het doelwit van jagers. In verschillende landen wordt de beer gejaagd voor verschillende redenen, voornamelijk voor vlees of als trofee zoals een tapijt.
Ook wordt de beer bedreigd door ontbossing.
Stichting Bears in Mind is een opvang voor beren waar ze in speciale berenbossen een nieuw leven kunnen opbouwen nadat ze gered zijn van bedreigingen en traumatiserende gebeurtenissen.
In Ouwehands dierenpark te Rhenen kun je zo'n berenbos zien.