De gans

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Gans

Hoe ziet een gans eruit?

Een gans is een vogel met een stevige, stevige bouw. De huid van vogels is bedekt met veren, niet met haren of schubben zoals bij andere dieren. De staart van een gans is kort. De onderkant is wit en de bovenkant zwart.

Ganzen hebben geen oorschelpen zoals mensen. Hun oren zijn kleine gaatjes aan de zijkant van hun hoofd, verstopt onder veren. Toch kunnen ze goed horen. Ganzen kunnen kleuren zien die mensen niet kunnen zien, zoals bijna ultraviolet licht.

Vrouwtjes hebben vaak een wat grotere, hangende buik dan mannetjes, vooral in de tijd dat ze eieren leggen. Ganzen leven meestal in families of in grote groepen.

Ganzen staan symbool voor trouw en samenwerking. Ze blijven hun hele leven bij dezelfde partner en maken elk jaar samen lange reizen.

Wat voor geluid maakt een gans?

Ganzen maken veel geluid. Ze kunnen gaggelen, gakken, snateren, kwekken of zelfs sissen. Als er andere ganzen overvliegen of een indringer in de buurt komt, maken ze veel lawaai om hun plek te verdedigen.

Ganzen kunnen verdrietig zijn als ze een familielid verliezen. Ze maken geluiden en kunnen zich terugtrekken. Als ze boos zijn, sissen ze vaak en spreiden ze hun vleugels. Ganzen zijn dus best gevoelig en laten emoties zien.

Ganzen op de boerderij

Ganzen leven graag in de natuur, bijvoorbeeld op graslanden, bij meren of aan zee. Overdag zijn ze vaak op het land om te grazen. Ze eten graag gras, net als koeien. Tamme ganzen kunnen op een boerderij in een weiland of open stal wonen. Ze hebben ruimte nodig om te lopen en te grazen.

Ganzen worden op de boerderij gehouden om verschillende redenen.

Voor het vlees bijvoorbeeld. Sommige mensen eten graag ganzenvlees. Vooral in de winter of met feestdagen, zoals met Kerst, wordt er wel eens gans op tafel gezet. Het vlees van jonge ganzen is mals en wordt in sommige landen als een lekkernij gezien.

In sommige landen, zoals Frankrijk, worden ganzen gehouden voor hun lever. Daar wordt foie gras van gemaakt – een soort paté. Dat gebeurt op een manier waar veel mensen tegen zijn, omdat het niet goed is voor het dier. In Nederland gebeurt dit bijna niet.

Ganzen zijn goede “waakvogels”. Ze maken veel lawaai als er iemand aankomt die ze niet kennen. Daarom worden ze soms gebruikt om erf of terrein te bewaken, net als een waakhond.

Soms worden de veren van ganzen gebruikt om kussens of dekbedden mee te vullen. Dat gebeurt tegenwoordig wel minder vaak dan vroeger.

Op kinderboerderijen of hobbyboerderijen worden ganzen ook gewoon gehouden omdat mensen ze mooi en gezellig vinden. Ze leven graag samen met andere ganzen en zijn heel trouw aan elkaar.

Bijzondere eigenschappen van de gans

Ganzen kunnen goed horen, ook al zie je hun oren niet. Ze zitten verstopt achter de ogen en zijn bedekt met zachte veren. Ganzen zijn trouwe dieren: een paartje blijft meestal hun hele leven samen.

Sommige soorten ganzen kunnen heel ver vliegen, soms duizenden kilometers. Tijdens die vluchten vliegen ze in een V-vorm en moedigen ze elkaar aan. Een gans kan vliegen tot wel 46 kilometer per uur.

Ganzen zijn al duizenden jaren geleden tam gemaakt door mensen. Dat gebeurde waarschijnlijk voor het eerst in Egypte, ongeveer 3000 jaar geleden. Maar ook in andere delen van de wereld, zoals Azië of Europa, hielden mensen al vroeg ganzen.

De jongen van een gans heten ganzenkuikens. Ze blijven bijna een jaar bij hun ouders. In die tijd reizen ze mee met de familie. Als ze ouder worden, gaan ze vaak in groepen met andere jonge ganzen. Zo’n groep noem je een gang broed en kan bestaan uit wel honderd kuikens.

Tamme boerenganzen zijn minder goede vliegers en blijven meestal op de grond.

Ganzen zijn herbivoren. Dat betekent dat ze vooral planten eten. Ze houden van vers gras, maar eten ook granen en bessen. Soms eten ze ook kleine insecten, maar het liefst eten ze planten. Als er niet genoeg gras is, krijgen ze bijvoorbeeld tarwe bij.

Ganzen zijn grote, slimme vogels die je kunt zien in parken, op weilanden of op boerderijen. Ze leven in groepen, zijn erg trouw aan elkaar en kunnen soms ook best waaks zijn.