Hoe ontstaat de Koraal?

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Hoe ontstaat een koraal?

De levenscyclus van het neteldier bevat in principe twee stadia: een poliepstadium en een kwalstadium.

In het poliepstadium zit het dier meestal vast aan de ondergrond met mond en vangarmen naar boven. In het kwalstadium drijft het dier met de stroming in zee mee met vangarmen en mond naar beneden toe.

Bij koralen en zeeanemonen zijn de poliepstadia het belangrijkst en is het kwalstadium het larvale stadium. Bij kwallen is dit andersom. Dus kortweg:

Een kwal begint als poliep vast aan de bodem en eindigt als vrij bewegend. Een koraal begint vrij zwevend en eindigt als een poliep aan de bodem.

Koraal bestaat uit een kolonie van (meestal kalk)-skelet vormende poliepen. Poliepen zijn een brede term voor bepaalde organismen. Een deel hiervan maakt skeletten aan waar koralen mee ontstaan.

Tempratuur:
De grote koraalriffen van de wereld bevinden zich allemaal in de tropische zone. Ze ontwikkelen zich het beste bij een watertemperatuur van 25 tot 29 graden Celcius.

Belangrijkste kenmerken

Het koraalrif is het soorten rijkste ecosysteem van de zee. Er komen honderden soorten algen en vissen voor en duizenden soorten ongewervelden. De productiviteit van een koraalrif is hoog, en is vergelijkbaar met een goed producerend agrarisch systeem. Heel veel van de rest van het dierenleven in tropische zeeën concentreert zich rondom de riffen: hier is veel voedsel voorhanden terwijl het tropische water veelal voedselarm is.

Koraalriffen bruisen van het leven. Vissen, sponzen, wormen en weekdieren vormen, naast het koraal zelf, de meest opvallende bewoners van het rif. Er groeien weinig grote algen op het rif, maar het rif wordt vaak overdekt door algenmatten die door grazende vissen en zeeëgels worden kortgehouden.

http://www.natuurinformatie.nl
https://www.coralgardening.org