De tweede kamer
De Tweede Kamer
De twee belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: samen met de regering nieuwe wetten maken en controleren of de regering haar werk goed doet. De Tweede Kamer speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van beleid.
De leden van de Tweede Kamer worden direct gekozen door de Nederlandse kiezers. Door te stemmen tijdens de landelijke verkiezingen bepalen de kiezers welke 150 Tweede Kamerleden hen de komende kabinetsperiode vertegenwoordigen. De leden van de eerste kamer worden gekozen door provinciale staten.
In de tweede kamer worden alle wetsvoorstellen besproken, wordt zo’n voorstel dan aangenomen moet de eerste kamer nog wel zeggen of zij het er ook mee eens zijn.
De tweede kamer kan voorstellen in dienen, maar zij controleren ook alle ministers of zij hun werk wel goed doen. Als laatste mag de eerste kamer dan pas zeggen of zij het ook goed vinden terwijl je zou denken dat het eigenlijk andersom zou moeten zijn.
Rechten en mogelijkheden.
De leden van de Tweede Kamer hebben bepaalde rechten om hun taken zo goed mogelijk uit te voeren. Deze zijn in de Grondwet vastgelegd. Zo hebben zij het recht om zelf wetsvoorstellen in te dienen of wijzigingen voor wetsvoorstellen van de regering voor te stellen. Ministers en staatssecretarissen moeten de Tweede Kamer goed informeren. Tweede Kamerleden mogen de bewindslieden vragen stellen en ter verantwoording roepen.
Zij kunnen moties indienen om een oordeel te geven over het gevoerde beleid, om de regering te vragen iets te doen of juist niet te doen of om meer algemeen een uitspraak te doen over bepaalde zaken of actuele ontwikkelingen.
In de Tweede Kamer zitten 150 mensen die namens alle Nederlanders nadenken over wat wel en niet goed is voor het land. Iedereen die 18 jaar of ouder is, mag meedoen aan de verkiezingen. Normaal wordt een nieuwe Tweede Kamer eens in de vier jaar gekozen. Maar als de regering er eerder mee stopt, moeten er nieuwe verkiezingen komen.
De 150 leden van de Tweede Kamer horen bij verschillende politieke partijen. Hoe meer stemmen een politieke partij krijgt, hoe meer mensen er namens die partij in de Tweede Kamer komen. En dat is belangrijk. Want een grote politieke partij (met veel mensen in de Tweede Kamer dus) heeft meer te zeggen dan een kleine politieke partij.
Bron: Kinderpleinen, Tweede Kamer der Staten-Generaal