Ramadan
Ramadan
De Ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender. Het is de negende maand. In deze maand wordt er tussen zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Wanneer de Ramadan begint is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Dit wordt nog verder uitgelegd.
Het vasten wordt Sawm (Saum) of Siyam genoemd. Het wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen op de wereld.
De Koran bestaat uit openbaringen. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving.
Van niet-moslims (bijvoorbeeld toeristen in islamitische landen) wordt niet verwacht dat ze meedoen met het vasten. Zeker in toeristische plaatsen kunnen toeristen overdag gewoon eten en drinken in restaurants. Wel wordt van deze mensen verwacht dat ze onopvallend eten en drinken. Uitgebreid eten in het openbaar bij mensen die vasten is niet erg respectvol.
De maand Ramadan begint wanneer twee moslims de nieuwe maansikkel (maansikkel is een halve maan) aan de hemel zien staan. Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de hele maand niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben tussen zonsopgang en zonsondergang.
Aan het einde van de dag eten de Marokkaanse moslims drie dadels, drinken water en zeggen dankredes op. Zo kondigen de Marokkaanse moslims het einde van de dagelijkse vastenperiode aan. Na het avondgebed drinken ze koffie en eten ze harriera (dit is een speciale Ramadan-soep).
Turken gaan eerst uitgebreid dineren na het breken van de vasten. Op het menu staat vaak linzensoep en sültac (dit is een rijstpuddinkje). Daarna zeggen ze het avondgebed.
Ramadan is de gezelligste maand van het jaar en geeft de mensen die vasten een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen tussen tien en twaalf jaar af en toe een paar dagen mee te doen.
Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven aan een baby, zieken en reizigers hoeven niet mee te doen met het vasten. Ze moeten de gemiste dagen later wel inhalen.
Moslims begroeten elkaar voor en tijdens de Ramadan met 'ramadhan moebarak' of 'ramadhan mabroek'. Dit betekend 'gezegende Ramadan'. De Ramadan eindigt met het Suikerfeest. Er wordt dan gefeest en veel lekkers gegeten.