Metselaar worden

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Metselaar worden

Vind je bouwen leuk en houd je van werken met je handen? Dan is het beroep metselaar misschien iets voor jou. Dit beroep bestaat al heel lang.

Wat doet een metselaar?
Een metselaar metselt vooral de muren voor huizen, kantoren en andere gebouwen. Met een troffel (gereedschap dat lijkt op een schep) schept de metselaar specie (een mengsel van cement, water en zand) en legt het op de bovenste steen van de muur. Dan pakt hij een nieuwe steen, legt hem op de laag specie, legt deze recht en – hup! – de volgende steen.

Een metselaar moet heel precies zijn. Elke steen moet nauwkeurig op zijn plaats komen te liggen en de dikte van de specie moet overal gelijk zijn. Anders loopt de muur scheef. Maar hij moet ook weten hoe hij de stenen op elkaar moet metselen: half boven elkaar, of eerst een hele en dan een halve steen. Dat heet een ‘metselverband’. Daarnaast moet de metselaar de voegen netjes afstrijken. Als er namelijk specie op de bakstenen terecht komt, dan wordt het een rommeltje.

De metselaar metselt niet alleen maar een simpel muurtje. De gevels (muren) hebben soms een bijzonder uiterlijk en speciale effecten. Sommige metselaars metselen ook kunstwerken. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder.

Dierentuin in Berlijn, Duitsland: muurkunst met in reliëf gemetselde neushoorns

Een troon van bakstenen voor het 25-jarig ambtsjubileum
voor de toenmalige Koningin Beatrix

Het Raadshuis in Drunen. Een muur met knopen. Het moet lijken op een bekende bank uit Engeland: Chesterfield bank.

Een gemetseld luchtbed: helaas blijft het niet drijven ?

Waar werken metselaars?
Metselaars werken vooral voor aannemers- of metselbedrijven, zowel in de nieuwbouw, de renovatie als de restauratie van huizen en andere gebouwen.

Hoe word ik metselaar?
Op het vmbo, met techniekrichting Bouwen-Wonen-Interieur, maak je kennis met het vak metselen. Vervolgens kun je op een mbo-opleiding (niveau 2) de opleiding Metselaar volgen. Je leert de theorie bij een ROC (Regionaal Opleidingsinstituut) en de praktijk leer je bij een leerbedrijf (stage).  Je leert bouwtekeningen lezen, metselen van halfsteens en steens muren, een spouw maken, ruimte voor kozijnen uitsparren en voegen. Deze opleiding duurt twee jaar.

Daarna kun je nog doorleren voor Allround metselaar (mbo-niveau 3) en vervolgens kun je naar de mbo-opleiding niveau 4, Uitvoerdersopleiding/kaderfunctionaris.

Voor meer informatie surf naar www.kiesmbo.nl

Nederlands Kampioenschap Metselen
De Nederlandse baksteenindustrie stimuleert al jaren jongeren om te kiezen voor het beroep metselaar. Dit doet zij onder andere door het organiseren (door de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek) van het Nederlands Kampioenschap Metselen (NK Metselen). In deze wedstrijd gaat het niet om wie het snelst een muurtje metselt, maar draait het juist om goed vakmanschap. De jury kijkt vooral naar hoe de deelnemers te werk gaan en naar hoe de muren eruitzien.

Bekijk hieronder een filmpje van een finale van het NK Metselen. In de finale metselen de finalisten een werkstuk dat is ontworpen door architectuurstudenten van de Technische Universiteit in Delft. Alle gemetselde finale-werkstukken blijven definitief staan op de wedstrijdlocatie. De finale vindt ieder jaar plaats op een andere locatie in Nederland. Zo staan er op diverse locatie in Nederland mooie gemetselde objecten.