Mineralen en Edelstenen (deel 3)
De Geschiedenis van de Edelstenen
Edelstenen spelen al duizenden jaren een belangrijke rol in het leven van de mens. Ze werden toen al vaak als sieraad gedragen. Er zijn stenen gevonden in Babylonië, Assyrië, Egypte en China die gedateerd zijn van ver voor de Oude Culturen.
De Grieken en Romeinen maakten veel kunst van edelstenen en marmer.
In Egypte werden veel sieraden gedragen zoals de Lapis lazuli en Malachiet. De Malachiet werd ook verpulverd en als oogschaduw gebruikt.
Mineralen werden ook verpulverd om als verf te gebruiken. Azuriet (blauw) werd bijvoorbeeld door Egyptenaren, Romeinen en Chinezen (1368-1644) gebruikt als pigment in muurschilderingen. In Europa gebruikten schilders tussen de 15e en 17e eeuw Azuriet en andere pigmenten van stenen voor hun schilderkunsten.
Azuriet werd zelfs door Rembrandt gebruikt in zijn schilderijen.
Edelstenen werden tot ongeveer de 18de eeuw veelvuldig gebruikt voor de genezing. Artsen schreven recepten uit voor medicijnen waar bijvoorbeeld verpulverde parels, saffier of malachiet in waren verwerkt.
De Turkoois was en is sterk verbonden met de indiaanse cultuur. De Navajo indianen noemden het de ‘Gevallen Hemelsteen’. De kleuren van de steen representeerden de kleuren van de hemel en aarde.
Sommige stammen gebruikten het als beschermsteen, anderen voor helende doeleinden. Hij werd veelal als sieraad gedragen of in kleding verwerkt.
Vandaag de dag maken de Indianen nog steeds sieraden met Turkoois die over de hele wereld gedragen worden.
Hoe ontstaat een Geode.
Als geoden worden open gebroken, onthullen ze een holle glinsterende binnenkant. Maar hoe ontstaan deze prachtige fenomenen van de natuur eigenlijk? Een geode is een holle steen, dat gevuld is met kristallen aan de binnenkant.
De holle ruimte was ooit een gasbel die in het hete magma voorkwam. Toen de magma onder de grond afkoelde, kon de gasbel niet meer ontsnappen en kwam het vast te zitten.
Daarna vloeide kiezelzuur vanaf de oppervlakte naar beneden en kwam in deze kleine grotten terecht. Bij het afkoelen van het kiezelzuur gingen kristallen heel langzaam vormen.
De kristallen groeiden over een hele lange periode, soms miljoenen jaren. Soms kwamen er onzuiverheden in voor zoals ijzer, kalk of mangaan, en ontstonden verschillende soorten kristallen.
De geoden uit Chihuahua, Mexico zijn heel bijzonder. Nergens anders in de wereld vindt je zoveel verschillende soorten geoden bij elkaar. Hier komen kristalbollen met Bergkristal voor, Amethist, Rookkwarts en witte en blauwe Chalcedoon. In sommige exemplaren komen zelfs meerdere soorten in een bol voor.
Hoe kleuren Edelstenen?
Waarom is de ene edelsteen rood en de ander groen? Voor veel edelstenen is hier een verklaring voor. Alleen voor een groot aantal edelstenen kan men hier geen goed antwoord op geven. Dit wordt nog steeds door wetenschappers onderzocht.
Een mineraal krijgt zijn kleur van de kleuren die het weerkaatst of doorlaat. De kleuren die het weerkaatst zijn de kleuren die wij zien.
Veel kleuren in mineralen worden veroorzaakt door de metalen die er in zitten. Dit kan bijvoorbeeld koper, ijzer of mangaan zijn. IJzer maakt Amethist paars. De mooiste Amethist komt uit Uruguay. Omdat er veel ijzer in zit worden de kristallen donker paars. En zeer gewild om sieraden van te maken. En koper maakt azuriet blauw.
Maar dit betekent niet dat een metaal altijd dezelfde kleur maakt. Chroom maakt Robijn rood maar Calciet oranje. Koper maakt ook groen en ijzer rood of geel. En combinaties van metalen maken ook weer verschillende kleuren. Smaragd groen wordt gecreëerd door Chroom en Vanadium. Heel ingewikkeld dus.
De meeste andere mineralen krijgen hun kleuren door sporen van onzuiverheden en chemische structuur. Om dit te begrijpen moet je eigenlijk een chemicus zijn.
Bron: https://www.allstones.nl/c-3641383/hoe-kleuren-edelstenen/
Genezende werking
Het gebruik van edelstenen om allerlei kwaaltjes te behandelen bestaat sinds de oudheid. Vele volkeren over de hele wereld, van China tot de indianen in Amerika gebruikten edelstenen voor de genezing.
Egyptenaren geloofden in de helende werking van edelstenen. Zij waren ervan overtuigd dat de edelstenen een zuiverende werking droegen en een verzachtende werking bij allerlei kwaaltjes. Er zijn nog steeds mensen die geloven dat edelstenen een geneeskrachtige werking heeft.
Zo staat de Amethist bekend als een steen dat hoofdpijn en migraine tegen gaat. Het beste kun je de steen op je voorhoofd leggen.
Chalcedoon helpt tegen heimwee en kun je dus mee op reis of naar je eerste schooldag meenemen.
De Rhodoniet verzacht verdrietige gevoelens. Draag eentje bij je als je vriend of vriendin het heeft uitgemaakt.
Tijgeroog geeft je meer zelfvertrouwen. Vooral als je je onzeker in de klas of tussen je vrienden voelt is het fijn om deze bij je te hebben.
De Amazoniet zorgt ervoor dat je in je hoofd en lijf een stuk rustiger wordt.
De genezende werking is niet wetenschappelijk bewezen. Met uitzondering van een steen, de Toermalijn. Uit onderzoek blijkt dat deze straling van computers, tablets, mobiele telefoons en tv’s tegen houdt.