Sluiten


Sluiten
   

Waar gaan Silver en Joyce surfen?

Sluiten

In de week van 6 juni 2016 worden de winnaars bekend gemaakt. Heb je gewonnen? Dan ontvang je automatisch bericht.

Tot die tijd mag je zo vaak meedoen als je wilt.

Let op: het tijdsverschil tussen je inzendingen moet minimaal 2 uur bedragen om ze afzonderlijk te laten meedingen.

Surfie


HOME WETEN KENNEN GESCHIEDENIS
SpelenWeten
SpelenWeten
Volgende
Oude steentijd

Oude Steentijd
van 300.000 tot 8800 voor Christus

De oudste botten van vroege mensachtigen zijn gevonden in Oost-Afrika en zijn ongeveer 4 tot 3,5 miljoen jaar oud. Ze liepen rechtop en hadden een iets grotere herseninhoud dan de mensapen aan wie ze verwant waren. Of deze ‘mensen’ al stenen gereedschap gebruikten, is niet zeker. De vroegst bekende stenen werktuigen zijn ongeveer 2,5 miljoen jaar oud. Er werd ook gereedschap van hout, bot en gewei gebruikt, maar dat vergaat in de bodem en steen blijft ‘voor eeuwig’ bewaard. Daarom spreken archeologen van de ‘steentijd’.  

De eerste fase, de Oude Steentijd, duurde tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Gedurende die hele periode van miljoenen jaren leefden de mensen van jagen en verzamelen van eetbare planten en vruchten. De oudste stenen werktuigen uit Nederland zijn ongeveer 250.000 jaar oud. Er zijn nog nooit botten gevonden van de ‘eerste Nederlanders’ die deze werktuigen gebruikten.

Uit de periode tussen 250.000 en 14.000 jaar geleden zijn inmiddels veel vondsten bekend, maar het is moeilijk om aan de hand daarvan het leven van de bewoners te beschrijven. Er kunnen duizenden jaren lang groepjes mensen hebben geleefd, om dan in hele koude perioden – de ijstijden – voor tienduizenden jaren uit deze streken te verdwijnen.

Pas sinds het einde van de laatste IJstijd, omstreeks 15.000 jaar geleden, hebben er altijd mensen in ‘Nederland’ geleefd. Dit was ook het einde van de Oude Steentijd.

 

 

Bron: Archeoloogindeklas.nl
Tekening: Kelvin Wilson

 

 

Vertel het door
Contact Advertenties Ouders/Scholen Voorwaarden Cookies Disclaimer