Broodtrommel

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Wat zit er in jouw broodtrommel?

Wat zit er meestal in jouw broodtrommel? Alleen boterhammen, of ook een snoepje of een koekje?

Je kunt heel veel lekkere én gezonde dingen in je broodtrommel doen. Het leukste is natuurlijk als er iedere dag weer iets anders in je trommeltje zit. Vraag je ouders vragen om je te helpen.

Wij hebben een paar leuke tips om je broodtrommel zo lekker en gezond mogelijk te vullen:

  • Doe er stukjes gesneden groente in, zoals komkommer, stukjes paprika of rauwe wortels. Groenten zijn heel goed voor je en erg lekker zijn. Kies wat jij het lekkerst vindt!
  • Neem iedere dag een of twee stuks fruit mee naar school. Fruit is een makkelijk en lekker tussendoortje. Appels, bananen, mandarijnen, druiven en nog véél meer!
  • Neem ook eens ander broodbeleg dan vlees. Er zijn genoeg lekkere dingen voor op brood, zoals jonge kaas met plakjes tomaat en komkommer, een gekookt ei, humus (kikkererwtenpasta), sandwichspread of appelstroop en pindakaas.
  • Wat voor soort brood eet jij? Wit of bruin? Bruin is beter dan wit. Het allerbest is volkorenbrood. Dit soort brood bevat veel vezels, wat goed is voor een gezonde buik.
  • Maak van je broodtrommel iedere dag een ontdekkingstocht! Kies bijvoorbeeld iedere dag een andere keur. Neem op maandag alleen maar groen mee, bijvoorbeeld komkommer en sla op je brood. En de volgende dag alleen maar geel, met stukjes gele paprika en jonge kaas op je brood. Elke dag hetzelfde is natuurlijk een beetje saai.

Nog meer tips? Kijk dan hieronder wat je bijvoorbeeld kunt verwisselen voor je dingen die je nu in je broodtrommel hebt zitten.

Ruil om in je broodtrommel:
Eruit Erin
Wit brood Volkorenbrood
Zoete frisdranken Vers vruchtensap, flesje water, melk of karnemelk
Vleeswaren Kaas, ei, salade, appelstroop, pindakaas, humus
Worstje Wortels, tomaatjes, komkommer of paprika.
Chips Rijstwafel
Koekjes Mueslireep
Chocolademuffin Ontbijtkoek
Gesuikerde yoghurt Naturel yoghurt met honing
Snoep Fruit of gedroogd fruit (bijvoorbeeld rozijnen, perziken en abrikozen

Bron: WCRF